Prisecco Alcoholvrij in dagblad Trouw!

TROUW – ZATERDAG 6 APRIL 2019
DRINKEN

Een vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Deze week: alcoholvrij wijnproeven.

Smakelijke alcoholvrije wijn vinden is een hele kunst, dus toen de Amersfoortse wijnbar Zuster Margaux een alcoholvrije wijnproeverij aanbood waren we er als de kippen bij. In het historische kloosterpand is het alsof je een glas wijn binnenstapt: de ronde muren, de warme gloed en glinstering in het dimlicht. ‘Zusterliefde’ staat groot in krijt op de muur geschreven; toepasselijk, want ik heb deze keer mijn zus meegenomen, die absoluut geen wijn lust en nooit alcohol drinkt – de perfecte proever.

Op tafel staan naast een smakelijke borrelplank vol kazen, olijven en zalm zeven alcoholvrije ‘PriSecco’-flessen klaar van de Zuid-Duitse Manufaktur Jörg Geiger. Hij dook in de eeuwenoude productieprocessen van appel- en perenciders en bracht ze op smaak met verse kruiden en specerijen. Zelf val ik als een blok voor de licht mousserende rode Bio Cuvee Nr. 20 op basis van perensap met hints van jeneverbes, sleedoorn en duizendblad. Mooi droog en rond van smaak, echt een waardig aperitief. Ook de witte Inspiration 4.1 mag er zijn: de sensatie op de tong doet denken aan een botervette Chardonnay, toch is de ervaring totaal anders. En ruiken we nu groente? Sommelier Stijn van de Wolfshaar verklapt dat er inderdaad naast appel en het bloempje vogelmuur ook melkrijpe mais en venkel in zit. Exact, we ruiken venkel! Hierna tuimelen we van de ene smaakexplosie in de andere; met wijn heeft het weinig van doen, daarvoor zijn de smaken te afwijkend. Iedere fles heeft een eigen karakter met soms een pittig temperament.

Mijn zus is inmiddels weggezakt in de kussens met een mousserende ApfelSinfonie in de hand: “Dit lijkt niet eens op wijn, heerlijk. Nu kan ik ook eens iets spannends bestellen.” Dat is precies was Geiger wil: mensen een nieuwe smaakbeleving geven – Ein Genussmoment. Duizelig van de smaken verlaten we het pand.

PriSecco alcoholvrij (4,75 euro per glas) o.a. bij wijnbar Zuster Margaux, Amersfoort www.proefstation.com